Elun Musk ile bir pideci aynı şartlarda çalışır, büyük düşünün !— Melek Filozof Naval Ravikant ile Kişisel Markanızı İnşa Edin

Ayşegül Ağur
4 min readAug 8, 2023

--

İllüstrasyon: 99designs

Melek yatırımcı” kavramından yola çıkarak kendisine “melek filozof” lakabı takılan Naval’ı, Chat GPT’den tek paragrafla anlatması istendiğinde “Naval Ravikant, Hint asıllı Amerikalı bir girişimci, yatırımcı ve düşünürdür. Teknoloji endüstrisindeki rolüyle dikkat çeken Ravikant, 1999'da Epinions’u kurdu ve AngelList platformunun kurucu ortağı oldu. Teknoloji ve iş dünyası konularındaki görüşleri kadar felsefi düşünceleriyle de tanınan Naval, Twitter’daki “Navalisms” olarak bilinen paylaşımlarıyla geniş bir takipçi kitlesi edindi ve girişimcilik ile kişisel gelişim alanında ilham kaynağı oldu.” şeklinde yanıt verebiliyor.

Kendisinin yazıları, podcast vd. çalışmalarından derlenen “Bilgenin Güncesi: Naval Ravikant” isimli kitap hem Türkçe, hem de İngilizce olarak internette açık kaynak olarak yayınlanıyor. Yine bir kısım seçme yazılarının Türkçe tercümesi Medium’daki bir blog serisinde de yer alıyor.

Bu yazıda yalnızca kişisel marka teması etrafında kendisini bazı alıntılarına yer verilecektir.

“Filozof kral olmak istiyorsan kral olmakla başla filozof olmakla değil.”

İlk bu alıntı ile başlamak istedim, gerçekçi hedeflerle doğru bir strateji belirlemek başarıya ulaşmak için oldukça elzem görünüyor.

“Kendinize şu soruları sormalısınız; Bu bana özel bir hedef midir? Kendi doğamı yansıtıyor mu? Ardından, “Ürünleştiriyor muyum? Ölçeklendiriyor muyum? Emekle mi, sermaye ile mi, kodla mı yoksa medya ile ölçeklendiriyorum? Bu çok kullanışlı, basit bir çözümleme yöntemidir.”

Kendinizi ürünleştirin” diyor Naval, ve kaldıraçları kullanmayı da unutmayın. Kendimi nasıl ürünleştirebilirim sorusunun yanıtını belki sayfalarca anlatıyor, tabii “kaldıraç” sisteminin mantığını da. Ancak ürünleştirme konusunda belki şu alıntı biraz daha açıklayıcı olabilir;

“Kimse sizinle kendiniz olmanıza rakip olamaz. Eğer sizin bir parçanız olan bir şey üretip bunu pazarlıyorsanız sizi kimse yenemez. Ürün piyasa uyumunu yakalamayı göz ardı etmeyin.”

Yine farklı alıntılarda;

“Hayattaki amacım meraklarımı kabiliyetlerimle birleştirebilmektir.- Robert Frost

İdeal olan sizin kendiniz olma konusunda uzmanlaşmanızdır.

Hangi konuda iyiyim, güvendiğim insanların ve kendi gözlemime göre, piyasanın verdiği değere göre?

Ne konuda eşsiz olduğunuzu bulun ve mümkün olduğunca fazla avantaj uygulayın. Yani para kazanmak için yaptığınız bir şey değil. Bu bir yetenek değil. Bu kim olduğunuz, milyonlarca kez vurgulanan.”

Bir kurumda çalışıyor olsanız dahi bir vekil gibi değil asil gibi davranın diyor Naval.

“Eğer bir işin sahibi gibi düşünür ve böyle davranırsanız, gerçek sahibi olmanız an meselesidir.

Napolyon veya Julius Caesar’a atfedilen bir söz ile özetleyebilirim: ‘Eğer bir şeyin yapılmasını istiyorsan kendin git. İstemiyorsan, başkasını gönder’.

Asil işin sahibidir, vekil ise bir çalışan.

Asil-vekil sorunlarından kaçınmak için küçük şirketlerle çalışın.
Asil-vekil sorununu çözebileceğiniz diğer bir yöntem ise mümkün olduğunca küçük şirketlerle çalışmaktır. Örneğin, kendi işlerim için avukat, bankacı veya muhasebeci ile çalışacaksam, firmanın büyüklüğü konusunda çok hassas davranıyorum. Tüm diğer şartlar eşitse büyük firmalar küçük olanlardan daha kötü oluyor.”

“İnsanlar ‘Ben buranın sahibi değilim. Bu kadar önemseyecek kadar para ödenmiyor bana’ diyorlar. Aslında öylesiniz: İş sahibi zihniyeti geliştirerek edindiğiniz bilgi ve beceriler sizi zamanla bir iş sahibi/kurucu haline dönüştürecek, bu da sizin alacağınız tazminat bedeli olacaktır. Neredeyse her pozisyondan birçok şey edinebilirsiniz. Sadece çok fazla emek harcamalısınız. Sorumluluk hemen üstlenebileceğiniz bir şeydir.”

Elun Musk ile bir pideci aynı şartlarda çalışır, büyük düşünün diyor Naval. Nasıl yani?!

“Sam Altman şöyle yazmıştı ‘Ben başarılı olursa kariyerimin geri kalanını dipnot olarak gösterecek bir proje istiyorum.’

Bileşik konularda faydaların çoğu en sonda ortaya çıkar. Bileşiklik konusunda sezgisel olmayan bir başka konu ise: Sıradan, bileşik olmayan ilişkilerdense bir kaç tane bileşik ilişki olmayı daha iyidir. Küçük bir işletme kurmak en az büyük bir işletme kurmakla aynı çabayı gerektirir.

İnsanların iş konusunda fark etmediği bir başka husus ise, küçük bir işletme kurmak en az büyük bir işletme kurmakla aynı çabayı gerektirir. Elon Musk da olsanız üç küçük pide fırını da işletiyor olsanız, haftada 80 saat çalışıyorsunuz; alın teri döküyorsunuz, personel çalıştırıyorsunuz, kasayı denk tutmaya çalışıyorsunuz, oldukça stresli ve hayatınızdan yıllarınızı alan bir durum. Birinde 100 milyarca dolar eden bir şirketiniz var ve herkes size hayran oluyor. Diğerinde ise, biraz para kazanıyorsunuz ve restoranlarınız olmuş oluyor. Bu nedenle büyük düşünün.”

Yapay zeka çağında ayakta durabilen bir kişisel marka inşa etmek nasıl mümkün olabilir?

“Kişisel marka nedir? Sizi ne özel kılıyor bunu buldumuz mu? Yapay zeka çağında bilgi işçiliği bitti. Farklı alanları ne kadar sentezleyebilirseniz o kadar vazgeçilmez olacaksınız.

Öncelikle, sizin ilginizi çeken şeyler bulun ve sorumluluk almanızı sağlayan şeylere odaklanın. Kısa vadede elde edeceğiniz kazanımlara kafa yormayın. Asıl kazançlar beklemekten bıkıp vazgeçtiğiniz anda gerçekleşir. Bu sistemin çalışma şeklidir. Sorumluluk alır ve diğerlerinin çözemediği sorunları çözmeye başlarsanız, insanlar sizin arkanızda yer almaya başlayacaktır. Avantajlar da peşi sıra gelecektir.

Scott Adams’ın yazdığı gibi, yeteneklerinizi bir araya getirmelisiniz. İkna yeteneğinizi muhasebe ile birleştirebilir ve buna yarı iletken üretim hattı bilgisini ekleyebilirsiniz. Önce en iyi yarı iletken konusunda satış uzmanı olabilir ve sonrasında bu konudaki en iyi şirket CEO’su olabilirsiniz.”

Şu ana kadar ki kısmı keyifle okuduğunuzu, tam bu adam ne güzel şeyler söylemiş, iyi ki bu yazıya denk gelmişim dediğinizi umduğum yerde blog yazısını sonlandırıyor ve sizi kitaba ve/veya diğer kaynaklara yönlendiriyorum. Bilgenin Güncesi kitabının asıl teması “Mutluluk ve Zenginlik Rehberi” ; bu yazıda değinmediğim, Naval’ın daha pek çok bakış açısını sevip, ilham alacağınızı umuyorum. Şimdiden keyifli okumalar!

Kişisel markalaşma konusuna doymadım diyorsanız yazdığım diğer blog yazıma göz atabilirsiniz.

AYŞEGÜL AĞUR

Referanslar

--

--